Wandeling langs de route

Bij deze ingang van het Vroesenpark wordt bij de langgerekte waterpartij (l) aan uw linkerhand een struikenvak aangelegd voor de overwintering van vlinders in het kader van het nieuwe vlinderbeleid in dit park.Van de Zwarte notenboom (2) zijn de bladeren welriekend. De blaadjes staan in zes tot elfbladparen, al dan niet met een eindblaadje. Kenmerkend zijn een gezaagde bladrand, beharing aan de onderzijde en een zwarte vrucht.

Nabij deze notenbomen en het pad zal ook een gebiedje worden ingericht voor de overwintering van vlinders. Hier zullen o. a. vlinderstruiken en ligusters (met honing voor vlinders) worden aangeplant.

kleine vos

klein geaderd witje Kruipende boterbloem (3) is een lage algemeen voorkomende geelbloeiende plant van de voorzomer. Zij lijkt veel op de Scherpe boterbloem, die echter een stuk hoger is. Witte klaver bloeit van de voorzomer tot in de late herfst. De bloemen worden door allerlei bijen bezocht.

In het grasveld bij de berken groeit de Draadereprijs met kleine blauwe bloemen. De Draadereprijs is van oorsprong een uitheems (buitenlands, nl. Kaukasisch) plantje. Ze is sedert jaren ingeburgerd in de grasvelden, waar ze door maaimachines wordt verspreid!

In de grasvelden is het witte Madeliefje de meest kenmerkende plant. De naam komt van maegde-lieve, de maagd Maria. Aan de Latijnse naam Bellis perennis (= het gehele jaar mooi) kun je aflezen dat de plant in zomer en winter bloeit.

kruipende boterbloem De Berk (4) kun je herkennen aan zijn witte schors. In het Vroesenpark komen meerdere

soorten voor. De meest voorkomende soorten zijn: Ruwe berk, Zwarte berk en Papierberk. De Ruwe berk herken je aan de afhangende takken, de katjes in april/mei en het licht ritselende blad dat in de herfst goudgeel verkleurt. Deze eigenschappen maken hem tot een van de geliefdste bomen.

berkenblad

voorpagina | Beginpagina Vroesenpark | Pagina 1 | Pagina 2 | Pagina 3 | Pagina 4